Close

Nieuwe artikelen

Dynamisch werken
Tegenwoordig wordt het gelukkig steeds bekender dat langdurig stilzitten veel negatieve gevolgen met zich meebrengt....
op nov 9, 2019 | door Stijn
De gevolgen van langdurig stil zitten
De hele dag stil zitten is voor veel mensen best normaal. We gaan zittend in de auto naar het werk, zitten achter ons...
op okt 15, 2019 | door Stijn
Tips voor een gezonde werkplek
Stress, vermoeidheid en (vage) chronische klachten zien we steeds vaker op de werkvloer. Vaak zijn deze zeer...
op jul 2, 2019 | door Gert

De gevolgen van langdurig stil zitten

Posted on: 15 okt 2019 | Auteur: Stijn | Categorieën: Onderzoek en wetenschappelijke feiten

De hele dag stil zitten is voor veel mensen best normaal. We gaan zittend in de auto naar het werk, zitten achter ons bureau, vervolgens weer zittend in de auto naar huis en daarna weer eens lekker zitten op de bank. De afgelopen jaren zijn de klachten door het langdurig stilzitten steeds erger geworden. Hedendaags zijn er machines die bijna al het lichamelijke werk vervangen en werken veel mensen op een kantoor achter een bureau. Meer dan 8 uur zitten per dag brengt al snel veel ernstige gevolgen met zich mee. Helaas is dit bij de meeste mensen wel het geval. Nederlanders zitten zelfs het meest van alle Europeanen.

Negatieve effecten

Door langdurig stil zitten kunnen er veel negatieve effecten op de gezondheid ontstaan. Onze bloedcirculatie neemt af, stofwisseling vertraagt en druk op spieren neemt toe. Veel voorkomende klachten op korte termijn zijn: nek- en rugklachten, vermoeidheid en hoofdpijn. Op lange termijn komen er problemen voor als diabetes, hartziekten en vaatziekten. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die meer dan 8 uur zitten 15% meer kans hebben op vroegtijdig sterven t.o.v. mensen die 4 uur per dag zitten. Bij mensen die meer dan 11 uur per dag zitten is de kans op vroegtijdig sterven zelfs 40% groter t.o.v. mensen die 4 uur per dag zitten. Er wordt nu daarom ook gezegd: ‘’zitten is het nieuwe roken’’.

Oplossingen

Vooral voor mensen met een kantoorbaan is het lastig om te verminderen in het aantal zituren. Gelukkig is er dynamisch kantoormeubilair wat het wel mogelijk maakt om te bewegen achter uw bureau, zelfs wanneer u zit. Een bekende oplossing is een zit-sta bureau. Met een zit-sta bureau kunt u afwisselend zittend en staand werken. Ook bij staand werken is het niet goed om langdurig te staan, afwisseling is dus erg belangrijk.
Met producten zoals de Swopper en Backapp is het mogelijk om te bewegen terwijl u zit. Het balansorgaan wordt bij deze producten in werking gezet en het lichaam is continu onbewust in beweging.
Voor de optimale beweging is het ook mogelijk om een bureaufiets of een loopband onder uw bureau te plaatsen. Neem voor advies gerust contact op.

Tips voor extra beweging

Met een paar kleine aanpassingen in je dagelijkse routine kan je net wat extra beweging meepakken. Het is belangrijk om tussen het werk door steeds even in beweging te komen. Enkele tips hiervoor zijn:

-          Laat geen drinken halen maar pak het zelf

-          Neem de trap, niet de lift

-          In de pauze lopend lunchen

-          Loop wanneer je aan het bellen bent

-          Loop naar je collega’s toe i.p.v. mailen of appen

 

 

Reacties (0)

Geen reacties

Reactie geven

Meld u aan om reacties te kunnen plaatsen

Close